Profesjonalny kulturysta

0
268

Profesjonalny kulturysta
posób żywienia się w kulturystyce jest nie mniej istotny niż same treningi. Każdy sportowiec powinien korzystać ze specjalnie ułożonych diet, pewne produkty zjadając częściej, a niektórych zupełnie unikając. Dla profesjonalnych kulturystów, którzy występują w zawodach, istotne jest to, żeby tuż przed konkursem zmienić swoją coroczną dietę na specjalnie dostosowaną do wymogów danych zawodów. W ciągu roku natomiast należy przyjmować pokarmy oparte na białkach i węglowodanach, przy czym istotne jest zachowanie między nimi właściwego balansu. Najzdrowsze i jednocześnie najbardziej pożądane dla organizmu w czasie ćwiczeń są następujące grupy produktów: rośliny strączkowe, chude mleko, świeże owoce i chuda wołowina, a także łosoś oraz chleb pszenny pełnoziarnisty. Właśnie te produkty posiadają najwięcej odpowiednich dla diety sportowca minerałów i właściwe ich połączenie w pełni zaspokaja potrzeby organizmu, który jest wystawiony na bardzo duży wysiłek. Nieoceniona jest ich wartość odżywcza oraz to, że dzięki nim można sobie w zdecydowany sposób urozmaicić dietę, co w przypadku kulturystki jest bardzo ważne. Podczas stosowania diety na masę ważny jest odpowiedni dobór składników pożywienia, aby zachować konkretne proporcje pomiędzy białkiem, tłuszczem a węglowodanami. Są to podstawowe kanony kulturystyki i bez nich nie można się w żaden sposób obejść podczas treningu. Najlepszymi źródłami tych składników są: węglowodany – ziemniaki, ryż, makaron, otręby, płatki owsiane, chleb razowy lub pełnoziarnisty, owoce i warzywa; białka – chuda wołowina, pierś z kurczaka lub z indyka, chude produkty mleczne takie jak mleko, twarogi, sery, jaja, odżywki białkowe; tłuszcze – tłuste ryby, orzechy i nasiona, oliwa z oliwek lub olej lniany. Powinno się także wypijać w ciągu dnia około czterech, pięciu litrów wody mineralnej (niegazowanej). Należy unikać napojów słodzonych, które są jedynie źródłem pustych kalorii. Do posiłków należy dokładać sporo warzyw i owoców, które są bogate w błonnik. Tuż po treningu należy uzupełnić węglowodany proste, znajdujące się na przykład w miodzie lub jabłkach. Godzinę po treningu zjadamy posiłek obfitujący w dużą ilość węglowodanów. Podstawową rzeczą w kulturystyce jest odpowiednio pomyślana strategia postępowania; plan biorący pod uwagę obecne możliwości fizyczne, prawidłowa dieta i suplementacja. Bez tych czynników nie można nawet marzyć o uzyskaniu spodziewanych efektów. Bardzo wielu kulturystów czy osób, które chciałyby za takowych uchodzić, nie ma pojęcia jak ważne jest zgranie wszystkich tych czynników. Chodzą na siłownię trzy razy w tygodniu, przerzucają tony ciężarów, trenują do utraty sił, a ich mięśnie nadal są płaskie i dalekie od oczekiwanych. Pomimo wszystkich starań nadal nie ma takiego przyrostu, jaki powinien być zaobserwowany po tylu treningach. Aby mięśnie naprawdę rosły, potrzebują odpowiedniego impulsu w postaci ćwiczeń, ale także właściwej ilości białek i innych składników naszej diety. Istotne jest nie tyle dostarczenie tych składników do organizmu w odpowiedniej ilości, lecz także we właściwym czasie. Należy zaplanować dietę oraz po każdym treningu dostarczyć do organizmu właściwą ilość białek i węglowodanów. Tylko w taki sposób efekty naszej pracy będą naprawdę widoczne.